Miałem bardzo dobrych sąsiadów - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałem bardzo dobrych sąsiadów i mile wszystkich wspominam. Dużo ich pamiętam. Na przykład Pani Klimkiewicz, z którą tą zamianę dokonałem. Jej córka Danusia mieszka dalej. Tylko ona kiedyś mieszkała przez ścianę, tak wgłąb, a teraz mieszka na drugim piętrze, [dalej] od dziesiątki. Czajów znałem, Czapli, Wojciechowskich. Już chyba tylko ten Wojciechowski Władek żyje i jego brat. Kowalscy też byli. Byli tu, [gdzie] ma ten tapicer zakład. Koło niego się szło pod schodach i w lewo – to była rodzina Kowalskich. Oni mieli córkę i syna, [który] był w wojsku. Ta córka miała narzeczonego. Jechali na przysięgę i [ten narzeczony] prowadził samochód. Mieli „wygrany” samochód, udał im się. Wygrali, po prostu....