Na przejazd Edwarda Gierka i Papieża Jana Pawła II odnawiano ulice - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o ulicę Zamojską, to były takie dwa zloty, w czasie mojego pobytu. Jeden jak był otwierany Zalew Zemborzycki, to były lata 70. Rządził jeszcze Edward Gierek. Tamtędy, przez Zamojską i przez Kunickiego miał przejeżdżać. To ja byłem na Zamojskiej i na Kunickiego. Pamiętam, [jak] wyszliśmy z zakładu i ludzie wychodzili, patrzyli. Jechało kilka tych samochodów rządowych. On [Gierek] jechał otwierać zalew. Później [jechał ulicą] 1-go Maja, bo jeszcze inaczej było z komunikacją. Pojechał tamtędy do Kunickiego pod tunel i na zalew, [bo] nie było tego ronda przy [ulicy] Fabrycznej. Tam na [ulicy] Kunickiego były takie boczne uliczki, nieutwardzone. Na czas przyjazdu [Gierka] był robiony asfalt, w każdej ulicy [którą jechał]....