Warunki pracy w kopalni - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jeśli chodzi o wojsko, to było tak, że zabierali, od [19]49 [roku] się zaczęło, do [1959]. [Przez] te lata młodzież była dyskryminowana. Zabierali synów „kułaków” - jak to nazywali kiedyś tych bogatych gospodarzy, rodziny, które były podkreślone grubą kreską, że są przeciw komunizmowi. Na przykład, ojciec był piłsudczykiem, walczył w [19]20 roku przeciw Bolszewikom, [którzy] napadli na Polskę, [albo] w partyzantce ktoś był, tak jak u mnie bracia. Później myśmy za to mieli taką „nagrodę”, żeby pójść do kopalni. Byłem 27 miesięcy w kopalni węgla, codziennie praca pod ziemią. [Inni] byli w kopalniach uranu na Dolnym Śląsku. Oni jednorazowo dostali odszkodowanie, nie pamiętam już ile złotych. Najczęściej, to wszyscy się wykańczali po tym uranie. Także...