Kupiliśmy mieszkanie na ulicy Kunickiego - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jakoś tak się szczęśliwie ułożyło, że przyszedł sąsiad. Nazywał się Paszke. To był człowiek inteligentny, [ale] nie pracował. On miał takie rozeznanie we wszystkim. Mówi: „Wie Pan co, nie macie mieszkania, słyszałem - szukacie?” - „No tak, szukamy”. Mówi: „To jest na Kunickiego mieszkanie”. - „No...” - mówimy - „no to dobrze”. I pojechałem z nim wieczorem trolejbusem do właściciela, by nam pokazał [to mieszkanie]. No wiadomo, ja się uśmiechnąłem do tego. Piękny pokój - ponad 20m, kuchnia - 10m, przedpokój, ubikacja i łazienka w korytarzu - wspólne z drugą rodziną. Niech sobie będzie. Zadłużyłem się oczywiście, i kupiliśmy to. Były ogromne trudności, [bo] nie mogłem przemianować tego mieszkania na Zamojskiej na lokal użytkowy. Były takie czasy, że oni [administracja], dawali z...