Przyszycie guzika – czy to takie proste? - Marian Żydek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Różnych ludzi się spotyka. Ja spotykałem takich klientów - szczególnie klientki, bo od mężczyzn się tego nie wymaga, że mówiły, że igła to coś strasznego – żeby [tak] brać i szyć. Nieraz przychodziła z takim byle czym, że sobie by sama to zrobiła. Na przykład, guzik przyszyć czy coś - „Nie, w żadnym wypadku.” Ale to guzik przyszyć, to też nie jest taka prosta sprawa. Guzik powinien być przyszyty na nóżce, żeby odstawał od materiału. Szyje się, zostawia luz, a później okręca, mocuje i już. A na egzaminie nieraz jest takie pytanie. Ja byłem w komisji egzaminacyjnej. To pytanie było takie nawet trochę podchwytliwe. O przyszycie guzika - czeladnika się pytam. Zaczyna nieraz tam coś mówić, że nóżka musi być tak, tak. -”A jak wysoka nóżka?” A odpowiedź jest taka: jak gruby ten front,...