Zamieszkaliśmy na Rybnej 4 - Teresa Szmigielska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Niemcy postanowili dzielnicę zachodnią Lublina przeznaczyć dla siebie i usuwali wszystkich z mieszkań. Było to nawet wykwaterowanie, wyrzucenie, właściwie w możliwie kulturalny sposób, ponieważ to załatwiał Wehrmacht, nie Gestapo. Był tydzień czasu na znalezienie mieszkania i przeprowadzkę i oferowano spis mieszkań, z których można skorzystać. Między innymi było dużo mieszkań na Starym Mieście. Rodzice wybrali mieszkanie na ulicy Rybnej pod numerem 4. Były to domy oczywiście pożydowskie, z tym że mieszkali tam jeszcze Żydzi, ale inteligencja żydowska, przedstawiciele wolnych zawodów. Tych jeszcze zostawiono, bo już reszta była gdzieś wywieziona, pewnie do jakichś obozów, czego ja, no byłam jeszcze dziewczynką, nie bardzo pamiętam gdzie ani dokąd. W każdym razie tam...