Niemcy wpadli z pejczami i szukali ukrywającej się Żydówki - Teresa Szmigielska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta druga rodzina naszych sąsiadów przy Rybnej 4 miała kilkoro dzieci i mieli do dzieci taką bonę, Żydóweczkę młodą, która nazywała się Mania. I ta Mania jakoś bardzo polubiła moją mamę i tam często przychodziła do mamy na takie pogaduszki. A dominującym tematem tych rozmów było to, że Mania panicznie bała się Niemców. Miała jakiś taki już wyolbrzymiony strach. Ponieważ miedzy tymi Żydami na pewno była mowa o tym, że nie wiadomo jaki będzie ich dalszy los. Oni żyli właściwe z dnia na dzień i nie wiedzieli co ich może spotkać, więc ona widocznie też liczyła się z tym, że coś się może stać i bardzo się bała Niemców. Może getto już było w tym czasie, a ci Żydzi jeszcze mieszkali mimo, że to getto było. Bo ich jakoś trzymali, ja nie wiem gdzie oni tam pracowali, tym się nie interesowałam, ale widocznie byli jakoś, i ten...