Żydowska rodzina Raków - Maria Sowa - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta rodzina żydowska była bardzo biedna. Tam było czworo dzieci i ich dwoje. W sześcioro w takich makabrycznych warunkach mieszkali. To była Rajska, Pesa, Syma i Motek. Ten Żyd nazywał się Rak. On handlował, ale to był handlarz taki najniższego szczebla, że tak powiem. Brał beczkę śledzi, wiózł ją, kupował, wiózł na Podzamcze, na ten targ i tam sprzedawał. Albo jabłkami handlował, owocami. No to była w ogóle biedota straszna… Pan Rak, to był w ogóle człowiek taki bardzo chudziutki, drobniutki, zgarbiony, bo pani Rakowa to była taka potężna, masywna kobieta. Oczywiście to byli ortodoksi, więc ona nosiła perukę, czasami tylko pokazywała się bez peruki, ale normalnie nosiła perukę... Pan Rak zachorował ciężko, dostał strasznej gorączki, więc żona...