Getto na Majdanie Tatarskim - Marian Sobczyk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Majdanie Tatarskim były domki jednorodzinne. Tam wyrobnicy byli. Biedni ludzie budowali sobie domki takie jednorodzinne. Kupowali działki, tam po 200, 300 metry i tam stawiali domki drewniane. I właśnie jak getto zostało już napełnione, pełne Żydami, to Niemcy przenieśli ich z getta na Majdan Tatarski, przegonili wszystkich Żydów, natomiast tych mieszkańców z tej dzielnicy Majdan Tatarski przenieśli tutaj na ich miejsce. To trwało chyba z rok czasu. Może i więcej... Żydzi mieszkali tam do czasu wybudowania obozu tego, który się nazywa dzisiaj Majdanek A w międzyczasie został właśnie wybudowany obóz, który nazywają, że to jest Majdanek. To nie jest właściwa moim zdaniem nazwa. Może to dziwić, ale taka jest prawda, że ten obóz to został wybudowany na polach wsi Dziesiątej. Ja sam tam...