Zamordowanie rodziny żydowskiej - Anna Berger - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedy była wojna, to do mojej teściowej, która miała duże piękne mieszkanie, dokwaterowali Żydów. Ojca, matkę i córkę Polę. Córka była piękna, skończyła germanistykę, pięknie mówiła po niemiecku. To było za Bramą Krakowską, teściowa moja mieszkała. Miała mieszkanie na pierwszym piętrze, naprzeciwko kina Rialto. I jest tak. Tego nigdy nie zapomnę. Jest tak. Żydówka ta robi pranie w kuchni. Żyd ten, taki chuderlawy Żydek, siedzi w pokoju. A matka Żydówka robi pranie. Wpadają Niemcy. A ta Pola poszła na strych z bielizną, bo matka robiła pranie. A bieliznę się wieszało na strychu, trzeba było iść na strych. I wpadają Niemcy. Wpadają, wpadają Niemcy, gestapowcy, coś potwornego. Teściowej córka Kazia chora. Ja siedzę w tej kuchni. A Pola wzięła miednicę z bielizną i poszła na strych. Wpadają ci Niemcy. I po...