Raz jeden przechowywałam u siebie Żydów - Anna Berger - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Raz jeden przechowywałam u siebie w domu Żydów. Raz jeden. Było tak. Było tak. Zabrali mi mieszkanie i ja mieszkałam wtedy na Placu Bychawskim, tu przy wiadukcie kolejowym. Obok była łaźnia, gdzie wszystkich ludzi tam prowadzili do tych łaźni i potem na Majdanek. I razu pewnego przyleciało dwoje młodych ludzi, tak wyglądali jak Żydzi. Wpadli, do mnie, bo ja mieszkałam blisko. I miałam córkę Magdę małą. I taki pan przyniósł jej w klatce królika. Klatka i królik. I stał ten królik na stole, ta Magda się bawiła, wtem, dwóch ludzi, nagich! Nagich, ręcznikiem przewiązanych, dwóch trzęsących się ludzi. „Proszę panią, uciekliśmy, uciekliśmy z łaźni.”A łaźnia była tu gdzie kino Venus, naprzeciwko. „Uciekliśmy, niech pani nas ratuje.”Jezusie, i co ja mogę ratować? A ja miałam taki tapczan, co się otwiera, ale duży, szeroki,...