Pasieka dawniej i dziś - Bolesław Szacoń - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak [dawniej] wyglądały ule? Były leżaki i stojaki. Kłody –tak się powszechnie nazywały. W leżaku był wydłuban[y] otwór i był środek. Teraz łatwo zrobić leżaka, [bo] na pile przeżynają. A [kiedyś] był tylko dłubany. Otwór był wyciesan[y] cieśliczk[ami. Cieśliczki wyglądały] jak młotek mularski, tylko był[y] wyostrzone. Z leżaka miód [dzieliło] się na trzy części. Jedn[ą] się zabierało, dwie się zostawiało. Na dwóch częściach pszczoła musiała tamoj przezimować. I tam więcej się nic nie zmieniało. Ze stojaka była też zrobiona łupka i wycięcie w środku. Tylko cieli od dołu, a góra zostawała. To były stojaki i leżaki. Na leżaku był zrobiony dach. Jeden [leżak] został później u nas, to wciąż się [nim]opiekowałem, żeby nie ciekło aby na niego. Stojaki sprzedałem [Romanowi] Styk[owi] na Kolonię [Pierwszą]. Jeden [zachowałem...