W pasiece trzeba zachować spokój - Bolesław Szacoń - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Do pszczelarstwa] trzeba mieć cierpliwoś[ć]. W teorii jest trochę pomocy, ale praktyka więcej daje. Bez praktyki teoria sama nic nie pomoże. Jak deskę zastawną (tak to się nazywa) otworzy [się] spokojnie [i] niegwałtownie, [to pszczelarz] wcale nie będzie obchodzi[ł pszczół]. Ale jak zrobi [się to] gwałtownie, to one sypną w górę. Tu trzeba zachować spok[ój. Pszczoły] wychodzą, bo bronią swego gniazda i swoich obyczajów. Trzeba się zżyć z pszczołą. [Niektórzy myślą, że] jak pszczoła lata, [to] już pocałuje. Pocałuje i to bardzo szybko. Nie trzeba się [jej] bać i nie trzeba się [od niej] oganiać. A[le] jak chce dziabnąć, to już lepiej ciach i zabić i spoczywaj. Bo [jeżeli] użądli, to żądło się wyrwie, [a] ona jest już do padnięcia. Czasem wejdzie mi [do] kapelusz[a],...