Pszczoły są u nas od pradziadka - Bolesław Szacoń - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pszczoły są [u nas] od pradziadka do dziadka, do ojca. I kończy się [na nas]. [Pasiekę] ma [dwóch] braci i ja trzeci. Jeden [brat] też miał pszczoły, [ale już] zmarł. [Tylko] jeden z nas pięciu nie hodował pszczół. [Po mnie] chyba nikt [się tym nie zajmie], bo syn nie chce. Dziadka ule zostały, [ale] nie pamiętam [go], bo zginął [podczas] pierwszej wojn[y] światowej w [19]14 roku w Twierdzy Brzeskiej. Tamoj wybi[li] polskich żołnierzy. Jak ojciec był w Legionach, to znalazł tamoj grób swego ojca. [Z Gałęzowa] w Legionach był ojciec, Wojciech Żak, Józef Szwałek (dużo mi opowiadał) i Fiołek. [Fiołkowi] urwało nogę. Już jak zacząłem chodzić do szkoły, to ojciec brał mnie [do pasieki i] wszystko [mi] pokazywał: a to mu potrzymaj, a to jest matka, a to jest truteń, a to jest pszczoła....