Tadeusz Kwiatkowski-Cugow prowadził dział prozy - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W zespole redakcji „Akcentu” od początku istniał Tadeusz Kwiatkowski-Cugow. Prowadził dział prozy. To była bardzo dziwna postać. Przynosił często do redakcji materiały różnych autorów, ale prawie nigdy nad nimi nie pracował. Zostawiał to dla innych. Przychodził często z przyjaciółmi. Ci przyjaciele przychodzili z wódką. Zaczynały się balangi w redakcji, które troszeczkę rozwalały nam pracę. Taka towarzyska atmosfera była dobra, ale niezbyt często. Tadeusz miał zwyczaj, że w redakcji telefonicznie załatwiał sprawy prywatne, korzystając z jedynego naszego aparatu. To też nie było dobre, ponieważ wielokrotnie blokowało pracę poprzez telefon. Na przełomie lat 70. i 80. Bogusław Wróblewski powiedział mu: „Słuchaj, jeżeli tak będziesz pracował, to pożegnasz się z »Akcentem«”....