Możemy spróbować w Fabryce Samochodów Ciężarowych - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mimo wszystko chcieliśmy powołać coś takiego, co w kraju byłoby ciekawe, oryginalne i niepowtarzalne. W Lublinie działała bardzo aktywnie Fabryka Samochodów Ciężarowych. Było to przedsiębiorstwo, które miało pieniądze, swój dom kultury, swoje czasopismo „Głos FSC” Doszliśmy do wniosku, że skoro istnieje „Głos FSC” a nas wyrzucono z „Kuriera”przy okazji „Kontrapunktów” to możemy spróbować w Fabryce Samochodów Ciężarowych. „Spróbujmy tam” Trzeba było wyszukać robotnika, który byłby osobą łączącą nasze inteligenckie korzenie z FSC. Znalazł się młody człowiek pracujący w kuźni w FSC Włodzimierz Niedźwiadek. Pisał zupełnie niezłe wiersze. Kilka razy ściągnęliśmy go do Nauczycielskiego Klubu Literackiego. On się zajmował też w jakiejś mierze szkoleniem robotników. Był więc...