„Lubelskie Prezentacje Poetyckie” - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Doszliśmy do wniosku, że moglibyśmy zacząć wydawać serię poetycką, która prezentowałaby najmłodszych jako dojrzałych i ciekawych poetów regionu lubelskiego. To były lata 70.: 1972, 1976, 1978. Ukazały się trzy serie pod ogólnym hasłem „Lubelskie Prezentacje Poetyckie” Wymyśliłem ten tytuł. Bardzo dobrze się wpisał jako nazwa serii. Nad poziomem merytorycznym i artystycznym tomików czuwał sam Bogusław Wróblewski. Ukazało się dwadzieścia jeden tomików. To było wydarzenie –na ówczesne warunki –absolutnie fenomenalne. Ale żeby wydawać tę serię poetycką, trzeba było się zgłosić do jakiejś organizacji. Nie mogliśmy działać w Związku Literatów jako ludzie z wolnej stopy. Trzeba było się oprzeć o organizacje młodzieżowe, czyli o Związek...