Liczba mnoga: „Kontrapunkty” - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W latach 1965–1967 „Prom” wygasł. Promowcy się rozjechali, zaczęli się zajmować czymś innym i publikować poza Lublinem. Wtedy powołaliśmy do istnienia Studencki Klub Literacki „Kontrapunkty”. „Kontrapunkty” zostały założone przez trzy osoby: Zbigniewa Strzałkowskiego, Franciszka Piątkowskiego, jako publicystę i jako krytyka literackiego, i mnie. Dopiero później dołączyło kilku innych. Ci inni (jak Henryk Makarski) byli uczestnikami naszych zebrań. Grupie patronowała rada okręgowa Zrzeszenia Studentów Polskich. I tej grupie stale podpowiadano nowe talenty w gronie studenckim. Oczywiście do grupy przyjmowaliśmy też tych młodych ludzi. Dawaliśmy im szansę debiutu w dodatku, który się zaczął ukazywać w „Kurierze Lubelskim”. Miał nazwę „Kontrapunkty”, tak jak nazwa grupy....