Każdy materiał czytały trzy osoby - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Redakcja „Akcentu” była zespołem mimo wszystko dosyć stabilnym. Ale przez dwadzieścia dziewięć lat różnie to bywało. Czasami ludziom zdrowie nie dopisywało i z tego względu musieli odejść. Bogusław Wróblewski skomponował zespół redakcyjny z ludzi ciekawych i bardzo aktywnych. To były lata jeszcze ciągle kontrolowane politycznie przez ówczesną władzę. Wróblewski, tworząc zespół „Akcentu”, robił to bardzo przemyślnie. Jeżeli on jako redaktor naczelny był z UMCS- u, to sekretarzem redakcji był ktoś z KUL-u. Jeżeli redaktorem działu filozofii był człowiek z UMCS-u, powiedzmy Tadeusz Szkołut, to działem sztuki kierował ktoś z KUL-u, czyli Lechosław Lameński. Jeżeli dział poezji prowadził ktoś z UMCS-u, to ktoś z KUL-u prowadził inny dział. Taką przeplatankę zrobił. Ona się bardzo nie...