Z Uchań musieliśmy sie przeprowadzić - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
bombardowanie Z Uchań musieliśmy się przeprowadzić Już w maju 1944 roku przekroczyliśmy Bug pod Horodłem. Do dziś to pamiętam. Było to też nocą, świecił księżyc, koń ledwie wyciągał furmankę na wysoki brzeg w Horodle. Ostatecznie zatrzymaliśmy się w Hrubieszowie. Nie było tam mieszkań, ponieważ bardzo dużo ludzi ze wschodu napłynęło do Hrubieszowa. Rodzice stwierdzili, że nie ma co się zatrzymywać. Dowiedzieliśmy się, że są wolne mieszkania w miejscowości Uchanie, między Hrubieszowem a Chełmem. Bardzo piękna osada z piękną historyczną tradycją. Jakub Uchański, pierwszy arcybiskup, który w XVI wieku mówił kazania po polsku i zachęcał do ich mówienia po polsku....