W przedziale siedział Arkady Fiedler - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kiedyś, pamiętam, jechałem pociągiem do Warszawy i w przedziale siedział Arkady Fiedler. Podróżnik i autor wielu książek podróżniczych. Z tym że najpierw nie przyznał się do tego, kim jest. Zaczęliśmy rozmawiać o różnych podróżach. Ja wtedy wędrowałem z plecakiem jako uczeń szkoły średniej po Roztoczu lubelskim. To były lata 50., a więc zaledwie kilka lat od zakończenia wojny i partyzanckich bojów, jakie tam miały miejsce w 1944 roku. Już wtedy z kolegami wędrowaliśmy i prowadziliśmy dziennik. W rozmowie z tym podróżnym w przedziale jakoś się zgadaliśmy, że Polska jest piękna, że warto podróżować, że świat jest również piękny. Wtedy mu powiedziałem, że świat jest piękny, tylko żeby podróżować, trzeba mieć dużo pieniędzy i wolę wyjazdu za granicę. Powiedziałem mu, że znam książki Arkadego...