Szkoła podstawowa i liceum w Chełmie - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Chełmie przyszedłem do czwartej klasy, do tak zwanej jedynki, czyli do Szkoły Podstawowej numer 1 imienia Tadeusza Kościuszki. To imię zostało jej nadane później. Jak zacząłem się w niej uczyć, to jeszcze nie miała tej nazwy. Mówiło się tylko, że się chodzi do „jedynki” Myślę, że to było na ulicy Obłońskiej. Szło się na tak zwaną Dyrekcję do Chełma za murami liceum Czarnieckiego. Szkoła była ulokowana naprzeciw cmentarza wojskowego. Tam chodziłem do szkoły podstawowej i ją ukończyłem. Tam też zaczęła się moja fascynacja lekturami, której dostarczała mi miejscowa pozaszkolna biblioteka. Byłem molem książkowym. Już wiedziałem, że można chodzić do biblioteki, można opłacić jakieś grosze, dostawało się legitymację czytelnika i można było czytać różne książki. Oczywiście wtedy się czytało przede...