Reportaże ze Wschodu - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
We Włodzimierzu Wołyńskim miałem rodzinę. Został tam mój cioteczny brat, który ożenił się z Ukrainką. W 1944 roku postanowili, że nie będą przedostawać na tę stronę Bugu, na stałe pozostaną we Włodzimierzu. Pomyślałem, że trzeba coś zrobić, żeby ich tam odwiedzić. W 1957 roku PAX ogłosił konkurs dla młodego dziennikarza na reportaż. Zgłosiłem się do tego konkursu. Wysłałem reportaż bardzo obojętny politycznie, o garncarzach z Pawłowa koło Chełma. Notabene tekst był później publikowany w „Tygodniku społeczno-kulturalnym katolików”Czasopismo ukazywało się w 1956 roku w Lublinie. Doktor Jan Słomkowski był jego redaktorem naczelnym. Dostałem oficjalną delegację na wyjazd zagraniczny, żeby pokazać, jak żyją Polacy w Związku Radzieckim. Udało mi się pod koniec czerwca (byłem tam cały lipiec)...