Odbył się wielki wiec pod domami akademickimi - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
UMCS, Chatka Żaka, Kitówna Zenobia, Komitet Centralny PZPR, Wiesław Gomułka, Ryszard Bender Odbył się wielki wiec przy domach akademickich Pierwszy rok moich studiów przede wszystkim zaznaczył się tym, co się działo w 1956 roku tutaj w Lublinie. Była to tak zwana polska odwilż polityczna, czyli wiosna październikowa. Tak to się mówiło. Próba przewrotu czy reformy politycznej. Stalinowski terror absolutnie poszedł w zapomnienie. Teraz miało być już wszystko bardzo demokratycznie, sprawiedliwie, słusznie, mądrze i pięknie. Tutaj, podobnie jak w Warszawie, odbywały się wiece studenckie. Studenci przewodzili ruchowi reformatorsko-politycznemu. Oczywiście mówiono: „Socjalizm tak, ale socjalizm dla...