Liceum było poważnym etapem dokonań literackich - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Liceum było już poważnym etapem dokonań literackich. W Chełmie ukazywały się czasopisma literackie. Próbowałem pisać do tych czasopism. Przyjeżdżał tam Kazimierz Andrzej Jaworski. Mieszkał już wtedy w Lublinie, a wcześniej, przed wojną, w latach 1933–939, wydawał chełmską „Kamenę” miesięcznik poetycki. Po dwóch spotkaniach w Chełmie szybko się zorientował, że interesuje mnie poezja. Dostawałem od niego jeszcze przedwojenne numery chełmskiej „Kameny” Kiedyś mnie też zachęcał, żebym pojawił się z tekstami u niego, jak będę w Lublinie. Oczywiście po latach się pojawiłem, ale moje wiersze tak się różniły od jego tekstów, że on cały czas kręcił głową i mówił: „Nie tak, nie tak, nie tak. Nie w ten sposób trzeba” Ale może dobrze się stało, bo on uprawiał poezję jeszcze w stylu...