Potrawy z miodem i produkty pszczele w medycynie tradycyjnej - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
historia – Rzeczpospolita Pszczelarska, miód w medycynie, właściwości miodu Potrawy z miodem i produkty pszczele w medycynie ludowej Jak żyła moja żona, to robiła pierniki z miodem. Dobrze jej wychodziły, to była jej specjalność. Różne ciasta robią z tym miodem. Najlepsze to są trunki, nalewki miodowe. Jest medycyna ludowa, czyli spostrzeżenie prostych ludzi. Jak ja byłem dzieckiem, lekarzy na wsi nie było. Lekarz był w gminie jeden i przyjmował prywatnie. Zrobił się czyrak na nodze, ropa się zbierała, nie można [go] było przekłuć, bo bolało. To co się robiło? Podgrzewało się kit pszczeli, zrobiło się [z niego] plaster, położyło się na...