Gatunki miodu - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mnie osobiście odpowiada bardzo miód lipowy, miód gryczany. Bardzo wartościowy jest miód rzepakowy, z tym że on nie jest smaczny. W miodzie są przeważnie cukry proste: glukoza i fruktoza. Dwucukrów (cukier, którym słodzimy to dwucukier inaczej sacharoza) norma przewiduje tylko do pięciu procent. W niektórych miodach, jak akacjowym czy spadziowym, może być dziesięć procent sacharozy, bo tam są trójcukry. Miód rzepakowy ma sacharozy jeden procent albo poniżej jednego procenta, czyli [zawiera] same cukry proste, a one są wchłaniane do krwioobiegu już w pierwszych odcinkach przewodu pokarmowego, nie muszą być trawione w żołądku. Sacharoza czy wielocukry, żeby dostały się do krwioobiegu muszą pójść do żołądka, rozłożyć się na cukry proste i dopiero idą do krwioobiegu. Dlatego rekonwalescenci i...
CZYTAJ DALEJ