Rojenie się pszczół - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Prace najtrudniejsze i najwięcej pracy jest w pasiece wiosną i latem. Chociaż teraz mechanizuje się tę pracę w pasiece. Teraz [rozmowa toczyła się w maju] postawi się nadstawki do zbierania nektaru i miodu, później odwirowanie, sklarowanie, rozlanie, znów ustawienie, później rójka jest. [Kiedy] roją się pszczoły, to jest podział rodziny, takie wesele jak w rodzinie [ludzkiej]. Ciasno im się robi, więc się dzielą. Stara matka z częścią rodzin wylatuje najpierw na drzewo, uwiąże się, odpocznie, [w tym czasie] zwiad tej rodziny szuka gdzieś miejsca (czy to będzie dziupla, czy stary ul), a na odpowiedni sygnał zrywają się i tam [lecą], jak już wszystko jest przygotowane. Może to być nawet dziupla, czy jakaś nora. Może nora to nie, ale pod podłogą na przykład [czasem] się ulokują....