Podział czynności w ulu - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Teraz powiem o ścisłym podziale czynności pszczół robotnic. Pszczoła, która się wylęgnie, to na dwadzieścia jeden dni pełni rolę pszczoły ulowej. Wykonuje prace, które są proste i konieczne. Na przykład [zajmuje się] czyszczeniem komórek po wylęgnięciu, bo później matka musi [złożyć w nich] następne [jajka]. [Młoda pszczoła] ma gruczoły mleczne, którymi są karmione larwy i matka (u starych pszczół już nie ma tych gruczołów). Czyli tak: czyszczenie komórek, karmienie larw, wydzielanie mleczka, później młode pszczoły mają też gruczoły woskowe, które wypacają [wosk] i budują z niego plastry. Po dwudziestu jeden dniach robi oblot, najpierw w pobliżu ula, później dalej –jest zbieraczką, zbiera nektar, więc [wkonuje] trudniejsze prace jako pszczoła lotna. Kiedy...