Matka pszczela - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Matka ma za zadanie tylko znosić jaja. Oczywiście jak jest matka, to dookoła niej taka świta chodzi. Pszczoły się nią opiekują, karmią ją głaszczą, prostują skrzydełka i tak dalej. Można by to odnieść do człowieka. Pszczoły matką opiekują się przez cały czas, nawet jeżeli matka wyleci na lot godowy i spadnie na trawę, to pszczoły jej nie opuszczą. Nieraz jest tak, że garstka pszczół siedzi na trawie, ja patrzę a tam matka siedzi, a pszczoły opiekują się [nią]. Stara matka, która wyleciała i nie może już wrócić do ula, spada na trawę [pszczoły] opiekują się nią, karmią ją i dopóki żyje to jej nie opuszczą. To jest taki szacunek. [Nie jest] tak, jak [mówił] mój tata, że ona rządzi w ulu –ona nie rządzi, nią rządzą. Prawdopodobnie w państwie król nie rządzi, tylko jego świta rządzi. To jest taka kolej...