Biologia rodziny pszczelej jest niezmiernie ciekawa - Jan Szysz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Biologia rodziny pszczelej jest niezmiernie ciekawa dlatego, że w rodzinie pszczelej jest ścisły podział czynności. Na przykład trudnych prac nie mogą wykonywać młode pszczoły, które [niedawno] się wylęgły. Trzeba zacząć od tego, że żeby matka się wylęgła, od złożenia jajeczka trwa szesnaście dni, truteń –dwadzieścia cztery dni, a pszczoła robotnica –dwadzieścia jeden dni. Dlaczego rozwój larwy jest tak różny? A to dlatego, że larwa matki pszczelej wylęga się w specjalnej komórce, takiej miseczce (która wygląda jakby żołądź powieszony) i jej larwa jest żywiona wyłącznie mleczkiem pszczelim. Mleczko pszczele wydzielają pszczoły młode, które są w ulu i są karmicielkami. Robotnice i trutnie są karmione mleczkiem i pyłkiem kwiatowym –to jest już jakby gorszy pokarm....