Rabunki i rabusie - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Rabunki zdarzają się] bardzo często, dlatego trzeba starać się utrzymywać rodziny w całej pasiece w mniej więcej tej samej sile, bo wtedy nie ma problemu, natomiast jak jest jakaś słabsza rodzina, a obok jest rodzina silniejsza i jeszcze mająca takie skłonności do rabunku, że [pszczoły] zamiast lecieć w pole szukać nektaru, wolą szukać u sąsiadów nektaru, no to zdarzają się przypadki rabunku, że jedna rodzina rabuje drugą. Ale najgorsze jest to –sam rabunek to jest jeszcze pół biedy –że w czasie rabunku pszczoły się nawzajem zabijają i z reguły ta rodzina rabowana ginie. Jeżeli się w porę nie zareaguje oczywiście. Zdarzają się, tak, zdarzają się przypadki rabunku. [Można] przenieść w zupełnie inne miejsce te rabowane pszczoły. Zmniejszyć, zrobić malusieńki wylotek, żeby te pszczoły, które chcą rabować...