To wszystko na cukrze jedzie - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zdarzają się na pewno przypadki [nieuczciwości], to nie ma wątpliwości co do tego, natomiast w tej chwili już jest znacznie lepiej, bo w latach siedemdziesiątych to był cały przemysł fałszowania miodu, calusieńki przemysł. Sześćdziesiąte, siedemdziesiąte lata to był przemysł, kiedyś byliśmy na jakimś rajdzie w Górach Świętokrzyskich i tak sobie gdzieś tam idziemy, patrzymy, o! piękna, duża pasieka koło domu w sadzie, no to idziemy pogadać. No i patrzymy: dom stoi taki naprawdę, chałupa ogromna, no i zaczynamy rozmawiać, no i pszczelarz w pewnym momencie mówi: „Panie, jak na cukrze jadę, no widzi pan, jaka chałupa stoi. To wszystko na cukrze jedzie” „No i pan tak mówi normalnie?! Że pan oszukuje ludzi?!” „Oj tam, panie, tam oszukuję...” „Pan takie coś swojej rodzinie daje?” „A nie! Tam, widzi pan,...