Pszczoła jest cała umorusana jak wychodzi z kwiatu - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
historia – Rzeczpospolita Pszczelarska, biologia pszczół Pszczoła jest cała umorusana, jak wychodzi z kwiatu Nektar przenoszą w specjalnym wolu nektarowym, natomiast pyłek –mają na trzeciej parze odnóży tak zwane koszyczki pyłkowe. Trzeba było widzieć mojego dyrektora szkoły, świętej pamięci pana Wawryna –jak ja zacząłem chodzić do szkoły, to on już był niestety na emeryturze, ale jeszcze miał trochę godzin z biologii pszczół –to było trzeba jego zobaczyć w akcji, jak on pokazywał nam, jak pszczoła gromadzi pyłek. Pszczoła jest cała umorusana w pyłku, jak wychodzi z kwiatu i zaczyna sczesywać przednimi łapkami ten pyłek do tyłu, później druga para odnóży zaczyna. On cały wił się, kręcił, pokazywał, jak ta pszczoła z siebie ten pyłek ściąga. No i wreszcie pyłek...