Uwarunkowania genetyczne pszczół - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ale to jednak zdecydowanie wszystkie cechy przekazuje genetycznie matka robotnicom, czyli: jak odbudowują wosk, jak są miodne, czy niemiodne, właśnie złośliwość, no wszystkie, wszystkie cechy są przekazywane głównie genetycznie. Rasa też ma znaczenie. W latach sześćdziesiątych, siedemdziesiątych uczniowie z Pszczelej Woli na wakacje wyjeżdżali na dwu-, trzymiesięczne praktyki pszczelarskie po całej Polsce: do pegeerów, stacji hodowli pszczół i tak dalej, i tak dalej na praktyki wakacyjne. I nauczyciele mieli obowiązek co najmniej raz odwiedzić wszystkich praktykantów i praktykodawców, żeby zobaczyć, czy wszystko jest w porządku, czy nic się tam nie dzieje złego. I kiedyś pojechaliśmy koło Szczecina niedaleko, tam były dwie, czy trzy...