Narzędzia pszczelarza - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Najbardziej podstawowe dwie rzeczy to dłuto i podkurzacz. Bez tego nie ma pracy. Pszczoły każdą dziurkę między ramkami zapełniają propolisem, czyli kitem pszczelim. Więc, żeby dwie ramki rozdzielić, jest konieczne dłuto stalowe, bo czasami nawet trzeba sporo siły, żeby oderwać ramkę od ramki. No to jest podstawa –dłuto. No i podkurzacz, do którego stosuje się próchno. Najlepsze jest lipowe próchno. U pszczół jest atawizm [wywodzący się z czasów], kiedy jeszcze mieszkały w dziuplach w lasach i były częste pożary puszczy –pierwsza rzecz jak dym się pojawia: opić się dużo miodu, bo trzeba będzie uciekać z własnego gniazda, gdzieś szukać nowego miejsca, więc zanim później gdzieś znajdą pożytek, to muszą mieć ten sam początek dla matki, dla trutni, muszą mieć pokarm. Więc one nie to, że boją...