Byłem takim kajtkiem jak pomagałem przy budowie tych uli - Andrzej Karłowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
historia – Rzeczpospolita Pszczelarska, rodzaje uli Byłem takim kajtkiem, jak pomagałem przy budowie tych uli Zaczynał tata od tak zwanego warszawskiego poszerzonego i później zaczął pomału przechodzić na ul wielokorpusowy Ostrowskiej. Tata je sam budował lat temu pewnie już koło pięćdziesięciu i one się już pomału rozsypują, te warszawskie, ale mnie się podoba praca w tych warszawskich i na razie mam pszczoły w warszawskich, chociaż z punktu widzenia ekonomicznego korpusowe są znacznie lepsze, łatwiejszy odbiór miodu. Ale jakoś mi się podoba praca w tych warszawskich i na razie, póki co, póki one jeszcze się trzymają, to pracuję w warszawskich, chociaż wiem, że czeka mnie w najbliższym czasie wymiana, bo one już niestety zaczynają próchnieć, bo...