Sprzęt fotograficzny - Renata Sarnowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Korzystam z aparatu wielkoformatowego o nazwie Globica. To jest aparat na wielki format negatywu. W tej czołówce znajduje się pojemnik, miejsce na duży negatyw. To jest kaseta, na takiej kasecie robimy zdjęcia. To jest kaseta formatu trzynaście na osiemnaście albo dziesięć na piętnaście. To są negatywy płaskie. Z tej strony mamy wejście na kasetę, to jest cała czołówka. Tu jest oczywiście potężny, wielki statyw. Ta czołówka ma bardzo dużo różnych możliwości. Ma skłon czołówki w przód, w dół. Zanim włożymy kasetę, obraz pojawiający się tutaj pojawia się na matówce. Tą kamerą możemy robić zdjęcia do legitymacji. Są specjalne maskownice, które dzielą nam matówkę na cztery części – raz, dwa, potem jest trzy i cztery. Oprócz zdjęć do legitymacji, na jednym formacie negatywu płaskiego możemy zrobić zdjęcia w...