Piekarnie obecnie - Sergiusz Kuźmiuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W osiemdziesiątym ósmym roku syn przychodzi, po skończeniu matury, przychodzi do mnie, jest mi lżej. W dwa tysiące pierwszym, dwa tysiące drugim wspólnie z synem podejmujemy decyzję o wykupieniu tego budynku od miasta. No i udało nam się wykupić tę pierwszą cześć, która była wyremontowana po tym zawaleniu w roku osiemdziesiątym piątym. Wykupiliśmy tę cześć na przetargu. I potem następny okres, kamienica obok, po sąsiedzku zaczęła się walić, też należąca do miasta. No, więc miasto musiało lokatorów wyprowadzić i ten pustostan stał, nie wiem, stał rok czy dwa taki pustostan, miasto wystawia go na przetarg i postanawiamy z synem wykupić tenże budynek od miasta, żeby poszerzyć naszą działalność. Udaje nam się to wykupić, rozbiórka do zera tego budynku całego, więc mamy plac i w roku dwa...