Piekarnie po 1989 - Sergiusz Kuźmiuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
piekarni, technologie piekarskie Piekarnie po 1989 roku To było to uwolnienie gospodarki, rok dziewięćdziesiąty, i wtedy gwałtowny rozwój, znaczy nie rozwój, wielka ilość piekarni powstała w terenie, szczególnie w terenie. Rolnik miał pieniądze, starał się zainwestować, bo to inflacja. No to budował albo masarnie, albo piekarnie, bo dochodził do wniosku, że chleb będzie jedzony na co dzień i kiełbasa też będzie jedzona na co dzień. Powstało bardzo wtedy dużo piekarń. Ale z czasem zaczęły te piekarnie upadać, bo ludzie byli nieprzygotowani, nie mieli przygotowania zawodowego. Mieli tylko pieniądze i chęci, nawet nie chęci do pracy, tylko chęci do zarobku. W późniejszych latach dziewięćdziesiątych i...