Rok 1989 - Sergiusz Kuźmiuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jesteśmy w roku osiemdziesiątym dziewiątym. Otwierają się granice na zachód. Jest jedna wystawa branży piekarskiej w Hanowerze, druga jest gdzieś w Danii. Jadę z kolegą, jedziemy na tą wystawę, podglądać nową technologię piekarniczą. A przed wejściem na wystawę stoi tenże mój piec zakupiony w roku osiemdziesiątym siódmym, który ja uważałem za taki szczyt techniki, a tam stoi jako przeżytek. No i szok, tenże piec oglądamy przed wejściem na tę wystawę – co ja kupiłem? Ulepszyłem, zmodernizowałem, no ale na ten okres to było u nas wielkie wydarzenie. No i potem wyjazdy na zachód, wystawy, takie piece, takie piece, takie technologie. Nastąpił przełom w branży piekarskiej – i technologiczny, i jeśli chodzi o umaszynowienie. No i wtedy początki ulepszaczy, polepszaczy jak to się nazywa też,...