Edukacja - Sergiusz Kuźmiuk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja chodziłem do szkoły nr 12 na ulicę Archidiakońską. Szkoła mieściła się w budynku obecnego Teatru Lalki i Aktora [im. Hansa Christiana Andersena]. Tam na piętrze była ochronka dla dzieci, sierot powojennych, a na górnym piętrze była Szkoła Powszechna nr 12. Kiedyś wybrałem się, 3-4 lata temu, odwiedzić swoją szkołę. Poszedłem, teatr działający, pytam, czy mogę wejść. Nie można było wejść, ale strasznie się zdziwiły panie pracujące tam, że ja skończyłem tą szkołę w roku pięćdziesiątym, że chodziłem do tej szkoły od roku czterdziestego czwartego do pięćdziesiątego. Tak że tam się mieściła szkoła. Ja chodziłem do skończenia szkoły podstawówki do 8 klasy. 8 klasa była w roku pięćdziesiątym. Poszedłem do Liceum im. Mariana Buczka, mieściło się na ulicy Kunickiego. Jest tam obecnie szkoła...