ZLeP i Mirosław Derecki - Józef Zięba - fragment relacji świadka historii [TEKST]
kulturalne, życie literackie „ZLeP” i Mirosław Derecki Należałem do Związku Literatów Polskich do jego zawieszenia w 1981 roku. Byłem nawet w zarządzie. Później powstał „ZLeP”. Ja już do tego nie należałem. Nie pamiętam, czy Mirek był przyjęty do pierwszego Związku Literatów. Do drugiego, do „ZLeP-u”, chyba nie należał, ponieważ do tych spraw podchodził z dystansem. Mirek obracał się w literackich klubach inteligencji. Nie spotkałem nikogo, kto by o nim źle mówił. Był człowiekiem zawsze pogodnym. Ale nie należał do ludzi, którzy demonstrują swoją odrębność. On to wszystko traktował lekko. Studia również. Nie wiem, kto go skłonił do weterynarii. Mirek chyba do żadnych studiów nie podchodził...