Majątek dziadka w Kalinówce - Irena Karczewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Kalinówce był dwór. Jak jest szosa do Piask, to na skręcie do Świdnika stał dom. Teraz jest całkiem co innego, ten dom stał bardzo długo, szalenie długo. Teraz już jest zburzony. Ale nigdy tam nie byłam, nigdy. Jeśli chodzi o dziadka - miałam trzy lata jak dziadek zmarł, więc co ja mogę pamiętać? Ale wiem, że było uwłaszczenie chłopów, więc ciągle dziadkowi wszystko zabierano. Tam jest teraz szkoła na terenach dziadka. Dyrektorka mnie wyszukała, dałam dokumenty, ona to uporządkowała pierwszorzędnie. Jak była pierwsza wojna światowa, to dziadkowi wszystko zabierano, wszystko. I już za którymś razem nie mógł odnowić tego majątku, więc Kalinówka została sprzedana i dziadek mieszkał na rogu [ulicy] Szopena i Krakowskiego [Przedmieścia]. Na...