Wojnę przeżyłam, ale to były ciężkie czasy - Irena Karczewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przeżyłam nalot dziewiątego września [1939 r.], byłyśmy w bramie na Alejach Racławickich, naprzeciwko Ogrodu Saskiego, tam jest taka duża brama. I przeżyłyśmy. Na Narutowicza 13 całe jedno skrzydło było zburzone. Ewunia Rutkowska [tam zginęła]. Rutkowski, to był późniejszy rektor szkoły wyższej w Krakowie, muzycznej, i on był w Warszawie. „Cała Polska śpiewa” - to właśnie była audycja Rutkowskiego. Był profesorem, i właśnie jego córka zginęła w bramie pod trzynastką. Bo to była bujna dziewczyna, była starsza ode mnie, wyleciała i brama ją przygniotła, bo tam był podmuch tak silny. Potem Niemcy weszli, były kartki, nie było co jeść, wieś nas utrzymywała, bo...