Ludzie byli więzieni na Zamku Lubelskim - Danuta Marcinek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na Zamku Lubelskim był więziony mój wujek, który był przed wojną inspektorem szkolnym. W czasie obchodów coś powiedział Niemcowi, Niemiec wówczas uderzył go w twarz, więc dostał wylewu i był sparaliżowany, żadnego odszkodowania nie dostał za to. Jestem przerażona faktem, że na Zamku odbywają się jakieś konferencje, balangi, ponieważ to jest miejsce tragedii ludzkiej. Pamiętam doskonale jak pod zamkiem była mogiła zbiorowa, też została zlikwidowana. W miejscu trudno nazwać kaźni, ale mordu, tragedii, cierpień ludzkich teraz się bawić to brak jest jakiegoś takiego szacunku, takich wspomnień. Z całą pewnością młodzież mało wie na temat okresu wojennego i na temat patriotyzmu i oddania ludzi starej daty dla narodu....