Zawody wykonywane przez bogatych Żydów - Danuta Marcinek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bogaci Żydzi byli przeważnie rzemieślnikami. Nie miałam do czynienia z adwokatami, lekarzami czy dentystami żydowskimi, więc trudno mi o nich cokolwiek powiedzieć. Mieszkali głownie w bogatszych dzielnicach, ale w biednych dzielnicach też były mieszkania o wyższym standardzie. Najbiedniejsze ulice, gdzie mieszkali Żydzi, z tego co ja wiem to była właśnie [ulica] Lubartowska, Furmańska, Cyrulicza, Buczka oraz Stare Miasto. Tam żyła biedota. Ja jako dziewczyna nie byłam, że tak powiem rozlatana żebym wiedziała co się w ogóle w całym Lublinie dzieje, ponieważ byłam jedynym dzieckiem, więc mama ciągle się bała mnie daleko gdzieś puszczać, a jeżeli to z koleżanką....