Wygląd dawnego Siemienia - Mieczysław Bielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kapliczka [św. Jana] miała przy sobie trzy wielkie lipy, chyba. Na jednej z tych lip było gniazdo bocianie. Kościół jest stary. Tu [w Siemieniu] dwie rodziny Żydowskie mieszkały. Pierwsza chałupa była Jana Dawidka, taki sklepiczek - nafta, sól, cukru nawet chyba nie było. Takie rzeczy. [Wieś Siemień] to była typowa ulicówka. Zrobiony był chodnik w Siemieniu, nie z żadnych płyt, tylko usypany taki, ścieżka wysypana piaskiem. Tu mieszkał taki pszczelarz, Powałka się nazywał. To właśnie jest stary kościółek. W tym miejscu, gdzie ten drugi domek, to był domek sołtysa, który wynajął go czy może odsprzedał, nie wiem, na plebanie. Pierwszy proboszcz nazywał się ksiądz Saburak. Szereg lat tu mieszkał. On komunii świętej mi udzielał. [Wieś] dochodziła aż do rzeki....