Majątki Glinny Stok i Miłków - Mieczysław Bielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Dworu w Glinnym Stoku] niema, zupełnie nie ma nic. Nowy stoi, on nawet tak troszeczkę przesunięty. Ale w pobliżu miejsca gdzie stał [stary]. Pokażę gdzie widziałem coś takiego, co było nazywane oficyną dworu miłkowskiego. Tam na tej góreczce troszkę. Przed wojną było słychać [w Siemieniu], jak tutaj głośno taką tubą z gramofonem grało. Gdzieś tutaj była oficyna tego dworu. Tam gdzie te drzewa wyższe, to tam był ten dwór miłkowski. Glinny Stok i Miłków były blisko, mamy bracia [mieszkali w tych majątkach], tutaj [w Miłkowie] był Jan, a tam [w Glinnym Stoku] Seweryn. Zaorscy. Do Glinnego Stoku przyjeżdżał Zelwerowicz w odwiedziny. Miłków został rozparcelowany. Po pierwszej wojnie światowej był taki ruch, żeby zmniejszać majątki, obdarować trochę chłopów....