„Górka” i „Domek” - Mieczysław Bielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To kapliczka świętego Jana, pod którą śmy przychodzili z siostrą rano zmówić sobie paciorek. Za tą kapliczką, tu gdzie jest budynek taki żółtawy, trochę dalej, stał nasz tak zwany „Domek”. Dworek nazwany „Domkiem”. Mieliśmy taką furteczkę zrobioną tu gdzie płot był. Płot był chruściany, chruściany nie inny. O siatce mowy nie było. To co widzimy, te zabudowania, to właśnie w tym miejscu była tak zwana „Górka”, czyli drugi budynek, w którym mieszkali Czarkowscy. Tam mieszkała ciotka Czarkowska ze swoimi synami, z Jerzym Czarkowskim - bardzo prawym człowiekiem, podobno, tak słyszałem, że w [19]44 roku jak przyszli tu sowieci, i ktoś miał zarządzać, zawsze w różnych majątkach kogoś tam wybierali, to tu chłopi wybrali właśnie Jurka Czarkowskiego, ponieważ był znany jako bardzo prawy...